Despre:

Plictiseala... intra si incearca sa scapi.

Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 aprilie 2010

Noi.

10 lucruri interesante despre organismul uman

Corpul nostru se autointretine cu precizia unei masinarii, coordonand activitatile chimice de care depinde fiinta umana, de la memorie pana la mucus. Iata doar cateva dintre misterele care guverneaza organismul uman, conform unei liste intocmite de livescience.com.

1. Stomacul secreta acid clorhidric

Lichidul este unul extrem de periculos, capabil de a topi metale, cunoscut atat in industrie cat si in medicina pentru proprietatile sale corozive.

2. Pozitia corporala poate afecta memoria

Amintirile ne sunt adanc intiparite in simturi. Un miros sau zgomot poate evoca episoade din copilarie sau chiar lucruri de care nu paream sã ne mai amintim. Un studiu a relevat ca intamplari din trecut pot fi rememorate cand corpul se afla într-o pozitie similara cu cea din momentul la care au avut loc.

3. Oasele cedeaza calciu pentru a echilibra necesarul de Ca din organism

Oasele contin atat fosfor cat si calciu, fundamentale pentru dezvoltarea muschilor si a nervilor. Daca rezervele de calciu din organism sunt deficitare, oasele vor ceda corpului atat cat ii este necesar pentru a se echilibra.

4. O masa satioasa este hrana pentru creier

Desi cantareste numai 2% din masa noastra corporala, creierul are nevoie de 20% din oxigenul si caloriile consumate de organism.

5. Mii de ovule, inutile

Cand o femeie atinge menopauza, ovarele inca mai pastreaza segemente de ovule subdezvoltate, ce nu au reusit sa atinga varsta maturitatii.

6. Pubertatea remodeleaza structura creierului

V-ati gandit vreodata ce face adolescenta atat de “tulburata”? Hormoni precum testosteronul influenteaza dezvoltarea neuronilor, care duce la modificari comportamentale majore, precum apatie, lipsa capacitatii de a lua decizii si insingurare.

7. Celulele pot muta mucusul

Majoritatea celulelor din organismul nostru poseda cili, sub forma unor peri care au, printre altele, si functia de a scurge mucusul din cavitatea nazala, pe gat. Vremea rece incetineste acest proces, cauzand o blocare a mucusului in sinusuri. De aici si nasul infundat.

8. Creier mare – multe masele

Evolutia nu e perfecta. daca ar fi fost, am fi avut probabil aripi in loc de masele de minte. Insa maselele care dau atata bataie de cap stomatologilor azi s-au dezvoltat ca o consecinta a cresterii creierului. Aceasta a determinat insa si modificarea maxilarelor, asa ca ne-am trezit cu o gramada de dinti inutili.

9. Lumea rade impreuna cu noi

Asa cum privitul cuiva care casca ne va induce aceeasi senzatie, la fel de bine putem izbucni si in ras, daca suntem provocati. Cand auzim un raset, ne este stimulata regiunea din creier responsabila de mimica fetei.

10. Pielea noastra are patru culori

Fara pigmenti, pielea noastra ar fi excesiv de alba. Insa vasele sanguine de la suprafata pielii adauga un strop de rosu. Pigmentul galben si melanina sepia sunt create, la randul lor, de razele UV. Aceste patru nuante sunt amestecate pentru a da nastere culorilor de piele pentru toate rasele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu